top of page
A25A5FA2-42CC-42B7-9DEE-1E3C0FF7F08E_edi

Wat is probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën 

Pro = vóór, Biotica = het leven 

Hieronder leggen we verder uit waarom bacteriën zo belangrijk zijn.

Waarom we bacteriën

nodig hebben

We zijn ons steeds vaker bewust van het feit dat heel veel hygiëne problemen ontstaan door een verkeerde microbiologie. Zo weten we inmiddels dat bacteriën en virus deeltjes zich heel gemakkelijk via de lucht en het menselijk lichaam verspreiden. Maar wist je ook al dat ontsmetten en antibiotica de bacteriën juist sterker en resistent maken?
Niet alle bacteriën zijn slecht, in tegendeel zelfs! De meerderheid van alle micro-organismen is goedaardig, nuttig of zelfs noodzakelijk voor ons. Neem bijvoorbeeld de vele miljarden bacteriën in onze darm die zorgen voor de spijsvertering, of de compostering in natuur. En natuurlijk niet te vergeten; de voedselproductie, zonder de hulp van bacteriën zouden wij nooit kaas of yoghurt kunnen maken.
De bacteriën die wel schadelijk voor ons zijn noemen we de pathogenen. Hoewel zij de minderheid uitmaken hebben deze jammer genoeg wel gezorgd voor de slechte reputatie van alle micro-organismen.

Ontsmetten wekt de indruk dat alle bacteriën gedood worden, maar niets is minder waar. Micro-organismen zijn inmiddels al miljarden jaren op aarde en hierdoor hebben ze geleerd om zich razendsnel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ze vonden manieren om de bedreiging van ontsmettingsmiddelen te omzeilen. Dit noemen we resistentie. De resistente bacteriën blijven dus leven terwijl jij denkt alles zo goed gedesinfecteerd te hebben. Om zichzelf te verdedigen tegen chemische aanvallen vormen de micro-organismen steeds hardnekkigere beschermlagen. Met als gevolg dat ontsmettingsmiddelen niet meer doordringen tot deze beschermlaag.

Het gevaar van ontsmetten

De probiotica zijn niet alleen 100% natuurlijk en veilig,

maar bovendien milieu bevorderend! 

Natuurlijke microflora 

Microflora na ontsmetting

PIP_bacterien_situatie1.png
PIP_goede_bacterie.png

Goede bacterie

PIP_slechte_bacterie.png

Slechte bacterie

De situatie die ontstaat

na reiniging met een ontsmettingsmiddel

Beide oppervlakken hebben nog steeds evenveel micro-organismen maar het aandeel schadelijke kiemen is door de resistentieproblematiek veel groter wanneer ontsmettingsmiddelen gebruikt worden.

De situatie na probiotische reiniging  en verzorging

Natuurlijke microflora 

Microflora na

Probiotische reiniging

PIP_bacterien_situatie2.png

Door gebruik van probiotische reiniging en verzorging wordt een gezonde microflora opgebouwd, zonder afdoding van schadelijke micro-organismen.

PIP_goede_bacterie.png

Goede bacterie

PIP_slechte_bacterie.png

Slechte bacterie

Desinfectie maakt Geen onderscheid tussen goed en slecht 

Een nadeel van desinfectans is dat het slechte maar ook goede bacteriën doodt. Chemische stoffen kunnen het onderscheid niet maken tussen goede en slechte bacteriën. In feite worden hiermee ook die bacteriën gedood die we nodig hebben om ons te weren tegen ziektes. Desinfectans en antibiotica worden door slechte bacteriën gezien als agressief. Eerst zullen de slechte bacteriën zich verdedigen, maar als de agressie blijft voortgaan, zullen ze zichzelf resistent maken, waardoor de chemicaliën hun doel missen en de slechte bacteriën zich vrij kunnen vermenigvuldigen.

Merken die beweren dat ze 99% van de bacteriën doden, vertellen de halve waarheid

Elk oppervlak dat vuil is herbergt een onzichtbare bio film. Dit is een opeenstapeling van micro-organismen die samengehouden worden door een film dat uit organische verbindingen bestaat zoals exopolysacchariden en proteïnen. Deze fungeren als een beschermlaag voor bacteriën. Desinfectans kunnen alleen de bacteriën doden die zich boven de bio film bevinden, maar niet die bacteriën die zich opgesloten hebben in de bio film.

 

Enzymen kunnen de bio film afbreken maar chemicaliën niet. Wat er in feite gebeurt met desinfectans is dat ze aan de oppervlakte reinigen en alles doden, de bacteriën in de bio film gaan een andere laag bio film aanmaken om zich te beschermen. M.a.w., de bacteriën hebben zich nu nog beter kunnen inkapselen. Het tegenovergesteld is gebeurd van wat oorspronkelijk de bedoeling was.

Overpopulatie

Bij een overpopulatie van goede bacteriën (minimaal 50 miljoen probiotica per ml) worden microben die ziekte veroorzaken plots geconfronteerd met een verandering in hun omgeving, waardoor ze spontaan stoppen met zich te vermenigvuldigen. Dit is een natuurlijk fenomeen dat voorkomt wanneer een kleinere populatie van bacteriën en zelfs dieren, geconfronteerd worden met een ongelijke strijd voor voeding, waardoor ze stoppen met zich te vermenigvuldigen. Er is immers niet voldoende voeding voor hun nakomelingen. De populatie van microben wordt zodoende herleidt tot een aantal die niet meer schadelijk is voor de mens. De microben worden dus niet aangevallen, want dat is niet nodig, daar ze spontaan stoppen met zich te vermenigvuldigen. 

Minder agressie
=
minder resistentie

De probiotische bacteriën brengen de rust terug en de microben voelen zich niet meer aangevallen en zijn zo minder agressief.


Aangezien ze niet agressief zijn is er ook geen reden voor hun om resistentie op te bouwen. Hierdoor worden risico's op ziektes verlaagd zonder dat microben worden gedood. De natuur regelt zichzelf, ook in dit geval.

bottom of page